Brandavskiljande skåp för 400 flaskor, BAS 1000
Brandavskiljande skåp i version 6 håller en högre säkerhetsnivå och rekommenderas av MSB, som ni kan se i vårt utdrag ur MSB:s handbok "Brandfarliga gaser och vätskor samt gasapparater i butiker" längst ned på denna sida.
Den stora fördelen med version 6-klassade brandskåp är att det är godkänt för samförvaring av aerosoler och brandfarliga vätskor.
Även gångjärnen på skåpet uppfyller det nya kravet enligt SS EN-1935 för att få användas på brandavskiljande skåp.Detta betyder att gångjärnen har provats på ett provningsinstitut med bland annat belastningsprov och utmattningsprov. Anledningen är att dörren skall sluta tätt mot skåpet och hållas helt stängd även efter många års användning.
Skåpet är provat, certifierat och P-märkt av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Skåpet är godkänt enligt SP 2369 klass 1, version 6 i det nya regelverket, vilket tillåter förvaring av både brandfarlig vätska och aerosoler i samma skåp. Skåpet rymmer 400 PET-flaskor och 18 st 25-litersdunkar.
Produkterna exponeras tydligt genom den glasförsedda dörren. Som standard är skåpet försett med en högklassig energisnål LED-belysning som ger ett väl exponerande ljus, har låg energiförbrukning och lång livslängd.
De flyttbara hyllorna kan sättas på önskad höjd genom att hyllbärarna placeras i urtagen i skåpets innerväggar. Hyllorna är godkända för en maxbelastning på 80 kg. I botten av skåpet finns ett spilltråg som är till för att samla upp eventuellt läckage från flaskor och burkar.
Skåpet består av en fast gjuten stomme, vilket ger ett stabilt skåp som inte behöver förankras i vägg. En konstruktion med en karm och dörr gör också att skåpet tål många års daglig användning och öppning utan att funktionen försämras.
- Certifierat och P-märkt av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut
- Godkänt enligt SP 2369 klass 1, version 6
- Låg energiförbrukning och lång livslängd
- Flyttbara hyllor med en max belastning på 80 kg
- Många års daglig användning och öppning utan att funktionen försämras
Utdrag ur MSB:s handbok 2.3.1 SP-metod 2369
"Idag finns brandavskiljande skåp för butiker på marknaden som testats och certifierats enligt SP-metod 2369 respektive SPCR 102.
Skåpen är specifikt avsedda för förvaring av fabriksförslutna förpackningar med brandfarliga varor i butiker. SP-metoden uppdaterades 2018 med utgåva 6. Skåp som testats enligt den uppdaterade metoden (SP2369 utgåva 6) och har certifierats, håller en högre säkerhetsnivå och rekommenderas därför.
De är även godkända för att placera både brandfarlig vätska och aerosoler och/eller brandfarliga gas i samtidigt, så kallad samförvaring. Dessa skåp känns igen på texten SPCR 102:2019 som alltid ska finnas med på skylten även om skylten ser annorlunda ut. Ett exempel på skylt med denna text finns i figur 21. Skyltens vita fält ska vara ifyllda. Skåp certifierade enligt den äldre testmetoden (SP2369 utgåva 5 och tidigare, som är märkta klass 1) får fortfarande användas för antingen vätskor eller aerosoler, men inte för samförvaring.
De brandavskiljande skåpen skyddar även om en brand uppstår i den lagrade brandfarliga varan. Därför är det viktigt att äldre skåp som kan ha blivit slitna efter långvarig användning fortfarande har sin självstängande funktion intakt och att dörren sluter tätt. Risken för brandspridning om en brand uppstår inuti skåpet kan då motverkas eftersom branden dör ut när dörren stängs.
Skåpen har bland annat testats mot brand vid sidan av och framför skåpet. Vid en brand under skåpet kan man däremot inte räkna med att det fyller sin funktion. Det är därför viktigt att inte brännbart material placeras under skåpet.
Tänk särskilt på detta för mindre skåp som är placerade i en hylla."