Pris
520 kr144.995 kr
Sortera efter
Pris˄˅
Bästsäljare˄˅
VISAR 1-24 (392)1 2 3 ... 17 Sista 100 per sida

Kassaskåp

Detta är en samlingskategori för alla våra olika typer av kassaskåp. Använd filtren nedan för att hitta det skåp som du behöver! Om du klickar på knappen "Läs mer" kan du läsa mer om de olika beteckningarna för kassaskåp och vad de betyder. Ett kassaskåp är vad de flesta vanligtvis tänker på när de behöver ett skåp som skyddar mot inbrott eller brand. Idag används ordet kassaskåp sparsamt inom branschen, men i folkmun är ordet vanligt för alla typer av kassaskåp. För att skilja på olika typer av skåp används benämningar såsom stöldskyddsskåp, dokumentskåp, säkerhetsskåp eller värdeskåp. Olika skåptyper har olika klassificeringar och certifieringar som beskriver vad skåpet skyddar mot och hur kraftfullt skyddet är. Vilken typ av skåp behöver du? Är stöldskydd eller brandskydd viktigast, eller både och? Kontakta gärna oss om du har frågor eller funderingar, så hjälper vi er, eller läs mer om de olika skåptyperna har nedan!

Stöldskyddsskåp

Stöldskyddsskåp är en typ av kassaskåp specifikt framtagna med stöldskydd i åtanke. Många stöldskyddsskåp har en officiell klassificering som indikerar att skåpen genomgått ett inbrottstest, där skåpet certifierats för att motstå en viss grad av våldsbruk för att brytas upp. Den vanligaste klassificeringen för stöldskyddsskåp är den europeiska normen EN-14450 S2, och man brukar rekommendera en beloppsgräns på 40 000 kr i dessa skåp. Andra stöldskyddsskåp saknar klassificering (då ofta kallade "värdeskyddsskåp"), och har enbart en stöldfördröjande funktion – dessa skåp är betydligt billigare än de klassificerade skåpen, och räcker ibland för de som enbart behöver ett lättare skåp att gömma under sängen eller för att avskräcka tjuven. Vissa stöldskyddsskåp har även ett inbyggt brandskydd för pappersdokument, vilket ger ett heltäckande skydd mot både stöld och brand.

Dokumentskåp

Ett dokumentskåp är ett kassaskåp med brandskydd för pappersdokument. När du läser om dokumentskåp kommer du stöta på beteckningar som t.ex. "30P", "60P" eller "120P". Siffrorna indikerar hur många minuter skåpet kan motstå en brand vid ca. 1000ºC, och "P" står för "papper". Dokumentskåp är mycket populära i kontorsbyggnader, hos kommuner eller statliga förvaltningar, men det är viktigt att inte förväxla dokumentskåp med datamediaskåp. Ett vanligt dokumentskåp kan inte skydda datamedia (USB-minnen, CD-/DVD-skivor, hårddiskar, mobiltelefoner, kameror osv), eftersom datamedia kräver en starkare brandisolering. Vissa dokumentskåp har dock ett dubbelt skydd mot både pappersdokument och datamedia. Dokumentskåp är inte stöldskyddsklassade, men om du behöver ett kassaskåp med skydd mot både brand och inbrott så rekommenderar vi ett brandsäkert stöldskyddsskåp eller värdeskåp.

Säkerhetsskåp

Säkerhetsskåp är en beteckning som används för kassaskåp med den svenska inbrottsklassningen SS 3492. Säkerhetsskåp är byggda med inbrottsskydd i åtanke, och saknar helt brandskydd. Säkerhetsskåp är populära bland verksamheter som vill försäkra mellanstora värdemängder, eftersom skåpen är godkända av Svensk Försäkring för kontantförvaring upp till ca. 40 000 kr. Av denna anledning används säkerhetsskåp ofta för förvaring av nycklar hos bilhandlare, bilmekaniker och fastighetsbolag, för tobaksförvaring, förvaring av mediciner med mera. Säkerhetsskåp är även godkända för förvaring av vapen, och används därför ofta som vapenskåp för jaktgevär eller pistoler.

Värdeskåp

Värdeskåp är de kraftfullaste och mest inbrottssäkra kassaskåpen på marknaden. Värdeskåp används för förvaring av stora värdemängder, och är tillverkade med mycket robusta konstruktioner, och väger därefter. De flesta värdeskåpen är inbrottsklassade enligt den europeiska normen EN-1143-1, och graderas mellan Grade I och Grade VII – ju högre gradering desto säkrare. Klassificerade värdeskåp är godkända av svenska försäkringsbolag för kontantförvaring av höga belopp. Som exempel är Grade I-klassade värdeskåp godkända för kontantförvaring upp till 80 000 kr, Grade II för 140 000 kr och Grade III för 210 000 kr. Värdeskåp är byggda med kraftfulla inbrottsskyddande konstruktioner, och är ofta utrustade med härdade borrplåtar, trevägskolvar, regelverkssäkring, högsäkerhetslås och annat. Vissa värdeskåp har utöver sitt kraftiga inbrottsskydd även brandskydd.

Deponeringsskåp

Deponeringsskåp kallas ibland redovisningsskåp, och används vanligtvis för att deponera dagskassa, kontanter, värdepapper, nycklar och andra viktiga dokument. Deponeringsskåp passar för verksamheter med stor kontantförvaring, där personalen bör kunna deponera värdedokument utan att nödvändigtvis ha tillgång till skåpinnehållet i efterhand. Detta gör det omöjligt för tjuven att tilltvinga sig en öppning av skåpet från personalen. Vissa deponeringsskåp har samma klassificering som värdeskåp, och är därför godkända av försäkringsbolagen för kontantförvaring av större belopp. Vissa andra deponeringsskåp är oklassade, men har en medföljande innehållsförsäkring. För mindre verksamheter, som kräver en lösning vid kassadisken så rekommenderas istället en mindre sedelbox, ibland kallad rånskyddsbox eller deponeringsbox.

Datamediaskåp

Datamediaskåp används för brandskyddad förvaring av datamedia i form av t.ex. USB-minnen, mobiltelefoner, surfplattor, minneskort och CD-/DVD-skivor. Datamediaskåp har ett kraftfullare brandskydd än dokumentskåp, eftersom datamedia är mer känsliga för värme än pappersdokument. Vanliga dokumentskåp bör därför inte användas för förvaring av datamedia, såvida skåpet inte har ett dubbelt brandskydd mot både papper och datamedia. Ibland skiljer man på två former av datamediaskydd – skydd av klassisk datamedia i form av ovan nämnda föremål, och skydd av backupband, magnetband, fotonegativ och liknande. Fotonegativ och magnetband är känsligare för värme än övrig datamedia, och dessa skåp är därför en egen klass av datamediaskåp med tjockare väggar och kraftigare brandisolering.

Att välja kassaskåp

Det finns mycket att välja på när man utgår ifrån samlingsnamnet kassaskåp. Valet är inte självklart alla gånger och beroende på kraven finns det många skåp att välja på eller väldigt få. T.ex. finns det små och mindre kassaskåp. Även raka motsatsen.

En kort checklista för kassaskåp

  • Kassaskåp är antingen klassade eller oklassade 
  • Skåpet kan vara brandskyddat. Då specificeras det hur länge det står emot brand i minuter
  • Ett kassaskåp kan vara inbrottsfördröjande med olika grader av inbrottsskydd
  • För datamedia krävs ofta en högre brandklass på kassaskåpet

Fråga oss om kassaskåp

Har du några frågor eller funderingar kring våra skåp, tveka då inte att höra av dig. Vi svara gärna på frågor. Här hittar du även kassaskåp och säkerhetsskåp för husbil och husvagn. Eller om behovet finns, kassaskåp för hotell.