Vapenskåp – regler om förvaring av vapen

Licensierade vapen måste enligt svensk lag förvaras i vapenskåp. Det är ett säkerhetsskåp som är godkänt enligt standarden SSF 3492 eller SS 3492, motsvarande eller högre standard.

I vapenlagen och Rikspolisstyrelsens föreskrifter står vilka regler som gäller för förvaring av vapen.

Vapenlagen reglerar förvaring av vapen

Det är vapenlagen (1996:67) som styr det mesta som har med vapen, vapenhantering samt förvaring av vapen att göra i Sverige. Det femte kapitlet i vapenlagen handlar om förvaring och transport av skjutvapen och ammunition. Vapenlagen kan läsas i sin helhet här.

Där står att du som innehar ett skjutvapen är skyldig att ta hand om det och hålla det inom uppsikt så att obehöriga inte får tillgång till det. Du måste förvara vapnet i säkerhetsskåp eller ”annat lika säkert förvaringsutrymme” när det inte används.

Undantaget är så kallade effektbegränsade skjutvapen vilka inte behöver förvaras i säkerhetsskåp. Till dessa vapen hör luft-, kolsyre- eller fjädervapen som används för målskjutning. Harpunvapen räknas också som ett effektbegränsat vapen som inte behöver förvaras i säkerhetsskåp. Villkoret är dock att det inte ska finnas risk för att obehöriga kommer åt dessa vapen.

Lagen säger att du är skyldig att låta Polisen kontrollera din förvaring av vapen och ammunition ifall det blir aktuellt.

Rikspolisstyrelsens föreskrifter förtydligar lagen

För att förtydliga och specificera mer i detalj hur vapenlagen ska tolkas har Rikspolisstyrelsen gett ut en författningssamling med föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen. I kapitel 17 hittar vi information som rör hur skjutvapen och ammunition ska förvaras.

Förvara vapen i bostaden

Polismyndighetens ger det allmänna rådet att förvara vapnet i bostaden. I praktiken innebär det på den adress där du är folkbokförd. Även garage eller förråd som sitter ihop med bostaden räknas.

Det går även att förvara vapen i en separat byggnad, men då bör den gå att se från bostaden. Dessutom ska det i sådana fall finnas någon form av larmanordning som inte lätt kan kopplas ur.

Säkerhetsskåp SS 3492 eller SSF 3492

Enligt Polismyndighetens föreskrifter är definitionen av de säkerhetsskåp som avses i vapenlagen sådana som uppfyller standarden SS 3492, vilket numera motsvarar SSF 3492. Både säkerhetsskåp med beteckningen SS 3492 och SSF 3492 är godkända. Läs mer om SS 3492 och SSF 3492.

Samtidigt måste säkerhetsskåpet inte vara märkt enligt standard SS 3492 eller SSF 3492 för att godkännas för förvaring av vapen. Lagen anger bara lägsta tillåtna säkerhetsnivå. Du kan använda ett säkerhetsskåp med annan klassificering om du vill bara det uppfyller minimikraven.

Därför godtar Polisen även skåp med likvärdig klassificering som utförts av ackrediterat certifieringsorgan. Exempel på sådana certifieringsorgan är svenska SWEDAC eller motsvarande organ inom EES. Det finns även viss öppning för att standarder från andra organ kan godkännas.

Vad krävs av ett säkerhetsskåp enligt Polisen?

Ifall du funderar över att använda ett säkerhetsskåp som inte är märkt med SS 3492 eller SSF 3492 faller det under benämningen ”lika säkert förvaringsutrymme” enligt lagen.

Rikspolisstyrelsen har specificerat i detalj vilka normer ett säkerhetsskåp ska uppfylla ifall det inte är märkt med SS 3492 eller SSF 3492:

  • Vapenskåpet ska ha minst 4 mm stålplåt
  • Fogarna ska vara minst lika starka och tåla inbrott lika bra som skåpets övriga omslutande delar.
  • Säkerhetsskåpets kolvar måste löpa i minst tre riktningar.<
  • Kolvarna ska vara av avlastad typ. Det innebär att spärrelementen inte utsätts för belastning när kolvarna belastas i öppningsriktningen.
  • Det ska finnas borrskydd för låset.
  • Det ska finnas skydd mot sprängning eller inslagning av låset så att låsmekanismen spärras automatiskt.
  • Regelverk och bakkantsbeslag får inte ha ett ingrepp som understiger 20 mm.
  • Låset måste vara avsett för säkerhetsskåp.

Du ska vara beredd att kunna visa kvitto eller intyg på att ett säkerhetsskåp köpts eller installerats. Ifall du har ett säkerhetsskåp som inte är av typen SS 3492 eller SSF 3492 kommer Polisen troligtvis att kräva att du kan visa intyg på att säkerhetsskåpet uppfyller kraven.

Ett vapenskåp måste väga minst 150 kg utan vapen för att inte behöva förankras i byggnadsstommen. Om du vill kan du istället för att förankra skåpet lägga in vikter så att den totala vikten överstiger 150 kg.

Som lås godtas både nyckel och kodlås. Kravet är att obehörig inte lätt ska kunna komma åt nycklar eller kod. Finns det risk för att anhöriga eller bekanta kan tänkas vilja komma åt vapnen måste du som vapeninnehavare vara extra försiktig enligt reglerna.

Förvara vapen hos någon annan

Om du saknar möjlighet att förvara dina skjutvapen och ammunition kan du förvara dem hos någon annan. Sådan förvaring ska vara tidsbegränsad (ofta tre år) och kräver tillstånd från Polisen.

Att du inte vill lägga pengar på att köpa ett säkerhetsskåp brukar inte godtas som motivering. Däremot är det vanligt att Polisen ger tillstånd åt personer som flyttat från föräldrahemmet men som vill fortsätta jaga tillsammans med föräldrarna eller på deras marker. Ett annat exempel är då någon gör utlandstjänst, till exempel inom FN. Då anses det praktiskt att vapnet ska kunna förvaras hos någon som bor i närheten av jaktmarken.