Mobilförbud i skolan från 2021

Från första januari 2021 kan det komma att råda totalt mobilförbud i skolan. Tanken är inte ny. Det finns gott om forskning som menar att mobilförbud i skolan gynnar eleverna på flera sätt, även om det inte råder konsensus.

När statsminister Stefan Löfven presenterade regeringsförklaringen i början av 2019 berättade han att regeringen vill införa mobilförbud i skolan. Han framförde samma budskap i regeringsförklaringen i september 2019.

Förslaget kommer ur den så kallade januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet. I denna står följande angående ett mobilförbud i skolan:

Genomför en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Mobilförbud införs i klassrum, med rätt för rektor/lärare att bestämma att mobiler kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften.”

Om allt går enligt plan träder den nya lagen i kraft i januari 2021. För att det ska bli verklighet måste förslaget först vidareutvecklas genom denna nämnda nationella plan. Därefter måste riksdagen klubba igenom regeringens proposition.

Vissa skolor samlar redan in elevernas mobiler

Det finns ett stort antal skolor i Sverige som redan infört mobilförbud, bland annat flera skolor i Västmanland och i grundskolorna i Trelleborgs kommun.

På vissa platser, som exempelvis i Trelleborg, är det kommunen som fattat beslutet. I andra fall är det rektor och lärare som tagit initiativet. Vissa skolor låter varje lärare bestämma vad som ska gälla i deras klassrum.

Många tycker att en nationell lagstiftning skulle vara till hjälp för rektor och lärare. Det skulle göra att rektor och lärare inte blir lika utsatta för elevernas kritik. Det är nämligen inte alla som tycker att ett mobilförbud är bra.

Exakt hur rutinerna kring hanteringen av elevernas mobiler kommer att se ut på Sveriges skolor efter att lagen trätt i kraft är ännu oklart. Rutinerna varierar mellan de skolor som redan idag har mobilförbud. Vissa skolor samlar till exempel in mobilerna för elever i årskurs 1 till 6 och förvarar dem i ett låst mobilskåp. På en del högstadieskolor får eleverna själva låsa in mobilerna i sina skåp.

Det kan finnas undantag mot mobilförbud i skolan – både nu och i framtiden. Ett exempel är barn som har diabetes och som använder en app i mobilen för att hålla koll på medicineringen.

Många fördelar med mobilförbud

Det främsta syftet med mobilförbudet är förhindra att mobilerna stör undervisningen. Dessutom blir eleverna lätt distraherade av mobilen, även om den är inställd på ljudlöst och bara vibrerar i fickan. En annan anledning är att sociala medier kan bidra till att mobbing mot vissa elever utvecklas under dagen.

En studie från London School of Economics visade att eleverna uppvisade bättre skolresultat efter att mobilförbud införts. När eleverna antecknar och fokuserar på vad läraren säger övar de minne och andra färdigheter. Elever som däremot fotograferar lärarens anteckningar med mobilen får svårare att minnas vad som sagts. Flera undersökningar har dessutom visat att elever lär sig bättre genom att läsa ur tryckta medier jämfört med deras digitala motsvarigheter.

I andra vågskålen finns argument för att skolorna bör främja nya teknologier. Det råder inte konsensus inom forskningen att ett förbud av mobiltelefoner skulle vara bra. Man kan även argumentera att förbud inte är rätt väg att gå. Ett alternativ är att arbeta för att eleverna ska respektera lärarna och varandra och endast använda mobilerna ändamålsenligt. Det nya förslaget ger dock rektor och lärare möjlighet att själva bestämma när mobil ska få tillåtas.

Vad tycker eleverna? Det finns givetvis blandade åsikter men en Novusundersökning från 2016 visade att sex av tio elever i skolor med mobilförbud tyckte att det var bra.