Termoskrivare vs. termotransfer – skillnaden på etikettskrivare

Ibland är det förvirrande med skillnaderna mellan termoskrivare och termotransferskrivare – "vilken typ av etikettskrivare passar mitt behov?", är en vanlig fråga. Valet att köpa en termotransferskrivare eller en termoskrivare kan ibland vara svårt att reda ut, och förhoppningsvis hjälper denna guide dig att välja rätt. En viktig poäng att komma ihåg är att de flesta termotransferskrivare även kan printa med direkttermo, vilket innebär att TT-skrivare ger "dubbel funktionalitet" och täcker båda behoven.

Behöver du termotransfer?

För att hjälpa till i beslutet, fundera över följande frågor:

  • Vill du kunna skriva ut tåliga plastetiketter?
  • Skall etiketterna användas utomhus och ha lång hållbarhetstid på över 2 år?
  • Kommer etiketterna utsättas för hög värme eller solljus?
  • Kommer etiketterna att utsättas för slitage eller friktion?
  • Vill du ha möjlighet att skriva ut i andra färger än svart?

Om du svarat "ja" på någon av ovanstående frågor bör du överväga att välja en skrivare med termotransfer snarare än en termoskrivare. Nedan följer en jämförelse av de två skrivartyperna.

Kort om skrivare med termotransfer

Termotransfer kräver specialla färgband (så kallade "termotransferband"), där färgen överförs på etikettmaterialet via värme. Banden kan vara i olika färger, så att användaren inte är begränsad till svart tryck. Trycket är mycket skarpt och tåligt, så denna metod är utmärkt för högupplösta streckkoder och etiketter som kräver lång livslängd.

Den andra fördelen är att termotransferskrivare kan skriva ut på papper, plast, film, och även foliematerial. Glöm inte att valet av färgband är viktigt beroende på vilken typ av etikettmaterial du skall printa på. Termotransferskrivare har även stöd för vanliga termoutskrifter, vilket ger dem dubbel funktionalitet och täcker två olika behov.

Kort om termoskrivare

Termoskrivare använder också värme vid utskrift, men skillnaden är att trycket hamnar direkt på pappret. Detta kräver att etiketten är gjord av termopapper, dvs. värmekänsligt papper, så kallade termoetiketter. Fördelen är att man slipper färgband, vilket sparar tid och pengar. Termoskrivare kan bara printa i svart färg, utskriften är inte lika skarp som termotransferutskrift. Termoskrivare är överlägset vanligast för att printa temporära etiketter såsom fraktsedlar, prislappar, lageretiketter, mm.

Med tiden kommer etiketterna att blekna och gulna, speciellt om etiketten är placerad under en lampa eller solljus, eller om den utsätts för mycket slitage och friktion. Termoskrivare är populära inom livsmedelsindustrin och logistiken, eftersom de flesta etiketter lagras åtskilt från värme och solljus.

Den främsta fördelen är en totalt sett lägre kostnad och enklare medieomställningar eftersom det inte krävs några termotransferband.

Termoskrivare (direkttermo) Termotransfer
  • Bara utskrift i svart, om inte pappret redan har en annan färg från fabrik (ovanligt)
  • Etiketter och papper har en hållbarhet på 1-2 år beroende på miljö
  • Material ska inte utsättas för solljus eller värme
  • Material ska inte utsättas för friktion eller slitage
  • Exempel: Fraktsedlar, lageretiketter, prislappar, mm.
  • Kan skrivas ut i andra färger än svart (om färgbandet är annan färg)
  • Lång hållbarhet
  • Etiketter kan utsättas för värme eller solljus
  • Etiketter tål viss slitage eller friktion
  • Etiketter kan skrivas ut på en mängd olika material 
  • Exempel: Etiketter för utomhusbruk, plastetiketter, etiketter som ska tåla kemikalier, slitage, mm.

Vilken modell av skrivare behöver du?

När du avgjort vilken utskriftsmetod som passar dig bäst är nästa steg att hitta en lämplig modell. Följande frågor kommer att hjälpa till att skära ner på alternativen:

Hur stor är etikettanvändningen per dag? Om du använder över ca. 500 etiketter per dag så bör du titta på en mid range-skrivare eller en industriskrivare. Om användningen är ett par hundra etiketter per dag, räcker många gånger en vanlig bordsskrivare, t.ex. Zebra GK420d eller ZD420d, ZD220d, ZD230d, mm.

Vilken är den maximala bredden och längden på etiketten? Hur stora skall era etiketter vara? Etikettens bredd är särskilt viktig att veta. De flesta etikettskrivare kan hantera en bredd på upp till ca. 110 mm. Det finns även smalare skrivare för etiketter upp till 60 mm i bredd, samt större skrivare för etiketter som är bredare än 110 mm. Det vanligaste är att man köper en konventionell skrivare med maxbredd på 110 mm, eftersom det sällan behövs bredare etiketter än så.

Vad kommer att skrivas ut på etiketterna? Kommer skrivaren användas för att skriva ut vanliga fraktetiketter, adresslappar eller produktetiketter? Då räcker troligtvis en vanlig desktopskrivare med 203 dpi. Skall ni skriva ut bilder, högupplösta streckkoder och texter med smått teckensnitt? Då kan en skrivare med 300 dpi vara relevanta.

Hur vill du ansluta skrivaren? Vilken typ av uppkoppling passar dig bäst? Behöver du en skrivare med USB-anslutning, eller vill du kunna koppla skrivaren till nätverket? Vill du koppla skrivaren trådlöst via WiFi eller räcker det med nätverksabel? Har du specialbehov och vill koppla med Bluetooth, RS232 eller parallellkontakt? Det finns skrivare för alla behov.

Hoppas du blivit lite klokare om skillnaden mellan termoskrivare och skrivare för termotransfer. Vill du ha hjälp att hitta den skrivarmodell, etikett, papper och programvara som passar dig? Kontakta oss så hjälper vi dig!